ponedjeljak, 15. veljače 2010.

Prorok u selu (2)

Eve novog nastavka. Naletio sam na internetu na manje od dva mjeseca stari članak iz Slobodne dalmacije. Ovdje je izvadak, boldao sam neke zanimljive detalje.


citat----------

Hrvatska dobila prvi domaći animirani film, autor Joško Marušić najavljuje pravi hit


Nakon tri godine rada, uz neizostavni presedan oko financija, Hrvatska je dobila prvi domaći animirani film!

Svjetski poznati animator Joško Marušić priveo je kraju dugo iščekivanu ekranizaciju pripovijetki ”Duga” i ”Alkar” Dinka Šimunovića.

U utorak će u zagrebačkoj dvorani ”Lisinski” biti organizirana svečana premijera za čak 1800 gledatelja, dok službena kinodistribucija počinje 14. siječnja.

Kako je Marušić napomenuo, 1937. Walt Disney je jednako svečano organizirao projekciju prvog svojeg crtića dugog metra ”Snjeguljica i sedam patuljaka”, baš u božićno vrijeme.

Najavljivali ste velik uspjeh ”Duge”, prepune ”cinestare”, a možda i osvajanje drugog hrvatskog Oscara. Jeste li još uvjereni u tako svijetlu budućnost?

- Apsolutno! Dva parametra pokazuju moj uspjeh. Naime, film je izabran u program Cartoon Foruma u Lyonu, najvećeg sajma za animaciju, što nije samo ocjena kvalitete nego i naznaka da nas očekuje europska kinodistribucija. Naš domaći distributer ”Blitz” film već je organizirao probne projekcije i djeca su oduševljena.

Kakva su vam statistička predviđanja?

- Smatrat ću osobnim neuspjehom ako film ne pogleda 200 tisuća ljudi! Uz ”Što je muškarac bez brkova” i ”Kako je počeo rat na mom otoku”, ”Duga” će biti treći film u tom rangu gledanosti. Uostalom, riječ je o adaptaciji hrvatskih pripovijetki ”Duga” i ”Alkar”, koje su naša inačica tako omiljene ”Djevojčice sa žigicama”.

Bojite li se kritike?

- Naravno, mislim da je izrazito važna. Iako imam mnogo utakmica u nogama, iskreno sam uvjeren da će biti dobronamjerni jer je riječ o prvom hrvatskom filmu koji će ići u europsku kinodistribuciju, što dovoljni govori.

-------kraj citata

Etega. Izrazito važna kritika je u međuvremenu dobronamjerno rekla svoje, pa sad nek i Europa plati...

Nema komentara: