nedjelja, 7. veljače 2010.

EE na DORFu

U Vinkovcima će u sklopu festivala dokumentarnog rock filma (DORF) biti i izložba grupe EMISIJA EMOCIJA. Dirktor festivala Toni Šarić zamolio me uvodni tekstić za katalog, a to nisam mogao odbiti..


«EMISIJA EMOCIJA» počela je emitirati svoje stripove prije nekoliko godina. Ako su doprli i do vas, znači da su u tome «emitiranju» sve uspješniji.
Naravno, nitko nema pojma zašto su se baš tako nazvali, niti naziv pod kojim zajednički nastupaju ima neko racionalno objašnjenje. Zajedničko im je da jako vole crtati (i pisati) stripove, pa ih ta emocija goni da iste i pokazuju («emitiraju») na izložbama, u tiskanom ili fotokopiranom obliku, te na internetu. To čine besplatno, niste to obavezni kupovati ili plaćati pretplatu, a i ne uvaljuju vam reklame.
Dvije cure i dva momka, fizički mogu podsjetiti na svojedobno vrlo popularnu grupu «ABBA», ali za razliku od tog švedskog banda koji je proizvodio slatkaste hitove, EE četvorka se odlučila za alternativni izričaj.
Ima tu žestine i humora, ali i političke nekorektnosti te (ne)zdravih erotskih asocijacija. Žanrovski je to negdje između psihodelije, hardcorea, indiea, novog i najnovijeg new wavea, te (neka vas ne zavaraju pojedini aranžmani u stilu «Klinaca s Ribnjaka») etno-world-free-acid-jazz natruha.
Do sada su uspješno izbjegavali zavodljive čari komercijalnog uspjeha a u tome im je pomalo pomogla i trenutna situacija u kojoj nitko ne želi objavljivati i honorirati ovakve stripove. Ali to ne znači da nisu komercijalno uspješni na nekim drugim područjima, primjerice – dizajnu (Janković), pedagogiji (Jukić-Pranjić), turizmu (Stainfl) te ilustraciji i animiranom filmu (Pisačić).
Kao i sve istinske umjetnike pravo priznanje očekuje ih za stotinjak godina, a nama ostaje nada da će još više pojačati svoje emitiranje, te da će nam uz njihove stripove biti manje dosadno u dugim zimskim noćima predstojećeg novog ledenog doba.

4 komentara:

Anonimno kaže...

To se oni samo tako predstavljaju kao nekomercijalni. Prava je istina da su zaradili preko 10 milijuna kuna.

Z kaže...

Ups!
Odakle vam ta informacija?

Odlučno odbacujem insinuacije da su mi obečali platit 10 tisuća eura ako ih prikažem kao nekomercijalne.

Irena kaže...

Ha ha ha ha, ma to sam ja napisala.
Drago mi je da si našao vremena da napišeš tekst za katalog, tvoj sam dužnik...ako ćeš trebati kakav tekst u budućnosti, rado ću ga napisati. Tako ćemo prebiti ovaj dug od 10 tisuća eura.

Hvala i na definiranju žanra - od sad ću se predstavljati kao psiho-hardcore-new wave-etno-free-ABBA-acid-jazz autor.

www.tripica.org kaže...

super! zivjele nezdrave erotske asocijacije!
sta nije sreca da je strip ful popularan i u modi! ja sam sretna.