srijeda, 24. veljače 2010.

Festival za pamćenje, bez slika

U oba dana Festivala hrvatskog animiranog filma nisam snimio niti jednu fotografiju ili neki filmić. Jednostavno, zaboravio sam ponijeti foto aparat. Nisam primijetio niti da su drugi fotkali, pa na interni popis svih greškica koje su počinili oni kojima je povjerena organizacija treba dodat i to da nitko nije bio angažiran ili zadužen za fotografiranje ove nevjerojatno uspjele manifestacje.
Nema slika za arhive i bolje sjećanje, ništa ni na YouTubeu, ali čuo sa da su se neki pojavili na televiziji. "Festival je dobio prolaznu ocjenu" rekla je televizija, i to je valjda to.

Nagrade su nužno zlo na festivalima, tak je bilo i ovdje. Nagrada za najbolji film u cjelini («Grand prix») još nije uvedena, a nagrada za «najbolji autorski film» dodijeljena je režiseru koji nije autor ni priče ni likovnosti u tom filmu.
Najveća nepravda dogodila se u kategoriji namjenskog filma – zgodna svotica od 5000 kuna otišla je nekoj reklamici za T-com (fakat, nikad dosta novaca za reklame), dok su prekrasni filmovi Ivane Guljašević ovog puta ostali bez priznanja, valjda zato što su namjenski rađeni za djecu...

(Hvala Mariji koja mi je poslala ovu fotku)

Par linkova -
Vjesnik
DW
Danas. hr

Uskoro Animafest.

2 komentara:

Frikkles kaže...

Interesantno!

Anonimno kaže...

Film Ivane Guljašević je bio najbolji i trebao je dobiti nagradu ali zamislite na koji način je žiri glasao? Izvlačenjem iz šešira!!! Zašto tako? Jer se nisu mogli složiti oko odluke...žalosno. Drugi put treba pažljivo izabrati članove žirija, možda neke obične ljude, građane koji imaju više hrabrosti od ovih dotičnih umjetnika.