četvrtak, 15. travnja 2010.

Strip revija

Najveća vrijednost prva dva broja Strip revije je u tekstovima (popraćenih brojnim ilustracijama) o počecima stripa u Hrvatskoj te razvoju produkcije i izdavaštva od prije drugog svjetskog rata sve do legendarnog Plavog vjesnika. Naravno, tu su u kompletni stripovi «starih majstora», većinom prvi put reprizirani i zbog toga zanimljivi kolekcionarima.

Treći broj je otišao korak dalje, svojevrsna je to antologija stripova i autora iz razdoblja 1970. – 1990., a većina stripova bolja je i zanimljivija od onoga što nalazimo u današnjim izdanjima. Na žalost, to se ne može reći za par objavljenih tekstova. Osim naslova stripova i imena autora, u ovom broju Strip revije malo se toga može saznati o vremenu i okolnostima u kojem su ti stripovi nastali, gotovo ništa o njihovim autorima ili listovima u kojima su premijerno objavljeni. Umjesto toga, tu su dva-tri teksta objavljena još 1978.-79. koje je vrijeme pregazilo još prije četvrt stoljeća.
No stripovi su odlično odštampani, a cijena od 25 kuna za toliku količinu stranica gotovo je simbolična, pa ne treba sumnjati da će i ovaj broj brzo biti razgrabljen.

Izdavač - STRIPFORUM

4 komentara:

Damir Steinfl kaže...

da li strip revija izlazi na kioscima?

Z kaže...

Mislim da ne. Knjižare i pretplata.

dzuka kaže...

potpuno se slazem s tobom oko toga da je steta da, poput prva dva broja, i treci nema pravih, dobrih tekstova. ali i da je broj i dalje odlican i nevjerovatno jeftin.
o tome da li je 'većina stripova bolja i zanimljivija od onoga što nalazimo u današnjim izdanjima tekstova' je tesko diskutirat. ne znam sta (tj. koji period) smatras pod danasnjim? ova antologija pokriva period od dvadeset godina, pa je valjda normalno da je razina iznad prosjeka, ne?
al zapela mi je za oko da potreba da se uz pohvalu necega obavezno prilaze pljuckanje po necem drugom.
kao da nije samo po sebi dovoljno sto imamo jedan novi odlican festival i jednu odlicnu novu reviju.
i nije ovo prvi put da vidim taj obrazac kod tebe. ne znam jel to radis namjerno ili podsvjesno, pa ni ne primjecujes, al u obje varijante mi je to tuzno.
bas tuzno.

Z kaže...

Valjda je namjerno, bez želje da ikoga rastužim.
Istina je uvijek pomalo gorka, a pod "današni period" mislim na zadnjih 5-10 godina, naravno.
Domaći strip je možda imao pravo na određenu kreativnu pauzu (nakon eksplozije u 80-tim), ali ona malo predugo traje.