nedjelja, 13. veljače 2011.

Špice

Špice za Festival hrvatskog animiranog filma još uvijek nema. Radi, se, radi…. Mogla je biti gotova još prošli tjedan, no suvremena tehnologija omogućuje autoru da stalo nešto dorađuje i isprobava, tako da trenutno postoji 7-8 verzija.
To je potpuno izludilo kompozitora glazbe koji je napravio 20-tak različitih verzija zvuka i trenutno je u štrajku, možda nešto napravi kad napokon dobije finalnu verziju slike.

Eh, ta sičuvejšn me podsjetila na vrijeme kad još nije bilo ove suvremene tehnologije.
Prvu špicu radio sam za festival fantastike u Madridu. Dobio sam 30-tak sekundi glazbe na običnoj kaseti i fonogram. Po tome sam sve smislio, nacrtao, napisao karton snimanja i odnio hrpicu crteža i folija u Jadran film. Tamo je to snimljeno za jedan dan i ispalo je sjajno, u Madridu su je vrtjeli godinama.


Onda Animafest 1988… Tražio sam Igora Savina da mi snimi na kasetu glazbu koja se koristila na prethodnim festivalima, a on je rekao – Ja to više ne mogu slušat, napravit ćemo novi aranžman. Našli smo se u njegovom studiju u Lisinskom, sve dogovorili, čak sam birao instrumente… Htio sam da nakon nježnog uvoda sve bude presječeno agresivnom promjenom… Savin je nudio razne zvukove, nisam bio zadovoljan, a onda je on rekao – Čuj ovo, nema goreg od toga. - Bila je to električna gitara, i to je bilo to.
Glazba je bila gotova za jedan dan, ne sjećam se koliko dugo sam sve to crtao i animirao, najviše desetak dana. Napisao sam karton snimanja po fonogramu a Franc je to odmah snimio…


Napokon, prvi Dani hrvatskog filma, prije 20-tak godina. Došao sam kod Arsena Dedića samo s idejom (on je očekivao da će vidjeti crteže). Opisao sam mu što želim – more, neke slike se dižu i titraju iznad mora, na kraju logo i «himna» završetak. Arsen je to napravio sjajno, a ovo ostalo je već bila rutina (oko crtanja i slikanja puno su pomogli Gačić i Zanki).
Ta špica se vrtjela desetak godina a tek neki dan sam se dokopao kopije (hvala Bajku i Tomici).

Danas imamo kompjutere i sav taj softver, Internet, Skype , Dropbox… a špice se rade mjesecima…

2 komentara:

Anonimno kaže...

Uzmi si vremena za razmišljanje,

ali kad stigne vrijeme za djelovanje,

prestani razmišljati i kreni.

(Andrew Jackson)

Z kaže...

Koji je to Jackson? Michaelov brat?