nedjelja, 6. studenoga 2011.

10. Svjetski dan animacije

Sinoć je u kinu Tuškanac po deseti put obilježen Svjetski dan animacije, u organizaciji hrvatske ASIFA-e. Bio je to zanimljiv program te tradicionalno druženje animatora uz, naravno, tradicionalno bogat domjenak.
Prošle godine sam ga propustio zbog bolesti, a tada se tamo vrtio moj dokumentarac o prvoj međunarodnoj radionici animacije na Rabu.
Dan ranije Svjetski dan je po prvi put obilježen i u Varaždinu. Ove godine je uz izbor filmova svjetskih klasika animacije posebno predstavljena nova slovenska animacija.



Igor Prasel nas je iscrpno izvijestio o svemu dobrom (ali i lošem) što se zadnjih godina događa u Sloveniji, a u program je uvrstio čak 16 filmova nastalih u zadnjih 4-5 godina.
Ima tu zaista zanimljivih ostvarena koja mijenjaju uvriježenu sliku o slovenskoj animaciji kao poluamaterskoj produkciji u kojima dominira vulgarni humor (prdeži, pišalina i povraćotine).
Uostalom, Slovenija je u EU, pa smo saznali da je jedan projekt Špele Čadež nedavno dobio sredstva koja su dva-tri puta veća od onih koje naši autori dobivaju na hrvatskim natječajima.



Kratki animirani film "Čikorija an' kafe" je v tehniki 3D računalniške animacije. Režiser filma je Dušan Kastelic, ki je film naredil po predlogi pesmi Iztoka Mlakarja, kateri je tudi avtor glasbe v tem animiranem filmu.


Šteta što je ove godine na Svjetski dan animacije došlo nešto manje profesionalaca nego inače. Jedan od razloga je taj da je Zagreb film istog dana, i baš u isto vrijeme, organizirao neku projekciju za svoje suradnike.
Navodno je i tamo bilo vina i rakije, al to se ne može mjerit s domjenkom kakav nam godinama priređuju Vesna i Buba (čvarci, kulen, sirevi, salate, razne pite, kolači, sokovi...).


U Tuškanac je svratio i Rudi Aljinović, te stripaši iz Osijeka, Tomas i Gašić. Ponoć smo dočekali u kafiću Svijet stripa, u kojem su neki stari rokeri uživo svirali pjesme Pink Floyda.

Nema komentara: