četvrtak, 21. siječnja 2010.

Philae & Kalabsha

"Philae"
E, ovo je pomalo fake. Kad je David Roberts prije 170 godina putovao Egiptom ovi hramovi su bili na svojim starim, originalnim lokacijama.
Izgradnjom prve brane na Nilu kod Asuana (20-tih), otok Philae sa Izidinim hramom bio je potopljen. Iz vode su virili samo vrhovi stupova. Kasnije su sve kompletno izvadili iz vode i stavili to na jedan drugi otok u neposrednoj blizini. Sve je raspoređeno u omjeru, ali vizure više nisu iste -


Npr, Trajanov kiosk nije više neposredno uz vodu, a hram više ne možes slikati s onih pozicija s kojih ga je Roberts mogao gledati i nacrtati (jedna je možda baš s ovog otoka na kojem je sada hram).



No imao sam sreće pa sam bio na rijeci upravo za zalska sunca, a našao se tu i neki suvremeni brodić, pa ovo izgleda prilično slično:



Kalabsha
Kalabsha je nastavak priče. Kad se gradila velika brana (60-tih), nastalo je ogromno jezero koje je potpuno promijenilo (potopilo) stotine kilometara obale Nila, sve do Abu Simbela i još dalje do Sudana. Stanovništvo je preseljeno, a hramovi premješteni. Nešto od toga na višlje pozicije u planinama, a nekoliko ruina na jedno mijesto u blizini velike brane. Tim područjem dominira hram "Kalabsha", a okolo je još par stvari s različitih lokacija.





Wadi Kardassy
Dvadesetak metara od premještene Kalabshe su ostatci ove kapele. U knjigama to zovu "Kiosk of Qertassi" pa je to ono što Roberts naziva prema danas potopljenoj lokaciji "Wadi Kardassy".





Septica majica i u Kalabshi


Spomenik egipatsko-sovjetskom prijateljstvu, Rusi su gradili veliku branu.
Ovaj čova naplaćuje 150 kuna za pet minuta vožnje čamcem do Kalabshe. Ulaznica je 30 kuna.

4 komentara:

vzimonic kaže...

Na otoku File on nalazi vile!

Anonimno kaže...

koji naglasak vile kao vile velebitske ili kao vile raskosne
nastambine?
MIlanka

Anonimno kaže...

Vile za sjeno

Anonimno kaže...

MISLIS LI NA SJENU ...OJ SJENO!
ILI NA SIJENO...NIJE ZA GUSKE SIJENO?