srijeda, 20. siječnja 2010.

Javni prijevoz u Luxoru

Javni promet na zapadnoj obali kod Luxora (a i šire) obavljaju čudna vozila, a kako nisam stručnjak za aute ne znam kako bih ih nazvao...mali kamioni?
Vožnja košta pola kune, ali strancima (ako se netko uopće usudi na to popeti) naplaćuju od jedne do deset kuna. Ne postoje određena stajališta, kad netko hoće ući samo mahne s ceste, kad netko hoće sići lupa po staklu, a neka vozila imaju i ugrađeno zvonce kojim obavjestiš šofera da hoćeš izaći. Nisam primjetio da žene i djeca plaćaju, valjda imaju "pokaz". U ovoj vožnji koju sam snimio bilo je i glazbe...
Nedavno je u Geziri sagrađeno i veliko parkirališta za ta vozila, taxie i autobuse, a šoferi tih vozila u fušu rade kao taksisti, nekoliko puta sam se vozio s njima sam, čak u kabini sa šoferom.



Novi trajekti dizajnirani su tako da sliče na staroegipatske brodove od papirusa. Dnevno voze svakih 10-15 minuta, kad padne mrak sa sve većim pauzama. Prelazak Nila košta jednu funtu (kunu) i ta cijena važi za sve. Doljnji prostor je rezerviran za nepušaće, a terasa na katu je za nas ostale.

Grickalice i delicije na ulazu u trajekt

Nil se može preći i povećim šarenim motornim čamcima (stane 15-tak ljudi) a to košta 5 kuna. Konkurencija je velika, ne možeš prići rijeci a da te ne salijeću čamđije sa svojim ponudama. Naravno, odvesti će te kamo hoćeš, bliže hotelu ili Karnaku (oko toga neizbježno cjenjkanje) te obavezno pokušavaju uvaliti i Banana ajland.

Doći će po tebe u dogovoreno vrijeme, no ako se dogodi da te čekaju 2-3 minute odmah čekanje pokušavaju naplatit 10-tak funti. Svaki će se potruditi da bude tvoj "prijatelj", odnosno tvoj privatni čamđija, te se znaju "uvrijediti" ako skuže da si se jednom vozio s nekim drugim. Simpatično, ali davež.


Inače, svi videi su snimljeni i postavljeni na YouTube u HD rezoluciji. Nisam baš oduševljen kvalitetom, al slika je ipak bolja ak nakon dvostrukog klika na video izaberete "Watch in HD".

1 komentar:

Anonimno kaže...

To, je najbolji nacin da se ljudi oduce kasnjenja te nauce dolaziti na vrijeme ili sto bi Nasredin HODZA reko pi guzo plati guzo...Vrijeme je novac.