nedjelja, 8. studenoga 2009.

Udruga za popularizacija stripa u Hrvatskoj

Prvo citat -
MLADEN BJAŽIĆ (1924), novinar i književnik, prvi je dobitnik nagrade za životno djelo „Andrija Maurović“ za izniman doprinos razvoju hrvatskog stripa, koju dodjeljuje Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa „Art 9“.
U obrazloženju nagrade navodi se kako je Mladen Bjažić, nakon što je u poslijeratnim godinama strip de facto bio potjeran sa stranica novina, kulturnog i društvenog života, kao urednik dječjih listova „Pionirska zastava“ i „Pionir“ ranih 50-ih najprije uveo strip u tadašnje socijalističko društvo, a zatim obnovio produkciju hrvatskog stripa - omogućio Mauroviću i braći Neugebauer da se iznova posvete mediju u kojem su dostigli (i uspostavili) svjetske standarde, te je otvorio vrata cijeloj jednoj novoj generaciji stripaša (Delaču, Dovnikoviću, Goldschmiedtu, Parmakoviću, Bekeru…)


Zanimljivost je da citat nije star 30 godina nego od neki dan, rat koji se spominje je drugi svjetski.
Nagradu koja se zove po velikom umjetniku Andriji Mauroviću sada dobiva neki urednik iz doba realnog socijalizma koji je prije 50-tak godina objavio neke stripove tom istom, već tada velikom Mauroviću. I sad mu je to životno djelo. Pathetic.
Udrugi za popularizaciju hrvatskog stripa „Art 9“ puno sreće u budućem radu, popularizacija ispravljanja zaboravljenih komunističkih pogrešaka im baš dobro ide.
Tko zna kome će idući Maurović, puno je u "posljeratnim" godinama bilo "zaslužnih" urednika kojima je umjetost stripa bila svetinja :)...

Nema komentara: