petak, 20. ožujka 2009.

Idu Dani


P.S.
Nagradu Oktavijan za najbolji animirani film dobio je Matija Pisačić za film FANTASTIČNA ODISEJA DOKTORA ZODIJAKA.
To je ujedno i jedina nagrada (od dvadesetak) koja je pripala nekom animiranom filmu. Naravno, to je potpuno u nesrazmjeru s kvalitetom filmova i posjećenosti projekcija (slike i video na ovom postu su s programa animacije).
Kompleks prema Zagrebačkoj školi animiranog filma vidljiv je bio i u izjavi jednog člana žirija, no bojim se da hrpetina nagrada na šlampavo organiziranom festivalu neće bitno unaprijediti ostale filmske vrste. Uostalom, Dani hrvatskog filma to stalno rade (npr. Grand Prix nikada nije pripao nekom animiranom filmu), pa zaista dolazi vrijeme za osnivanje festivala hrvatskog animiranog filma.









Broj komentara: 11:

Anonimno kaže...

Riba. Kladim se da je po horoskopu Riba

Z kaže...

Izgubilo okladu. Pa kaže u videu da je bik

Anonimno kaže...

Može, festival, al gdje se neće gledati već crtati filmovi u ogromnom prostoru s pedesetak pultova za animaciju, štiftovima, perforirkama, hrpom papira, par line testera i desetak iskusnih animatora supravizora. I to pod uvjetom da festival traje 365 dana sljedećih nekoliko godina. Strani gosti dobrodošli. Takav festival sanjam. Od takve Zagrebačke škole crtanog filma bi drhtali i najtvrđi kritičari. I naravno, bez pomoći ALU, oni imaju već dobre rezultate, treba im konkurencija da se ne umisle.

P.S. Čestitam Matiji na nagradi, to je veliki uspjeh.

Anonimno kaže...

Čim dobijem povrat poreza kupujem tablet za crtanje s displayom i, što se mene tiče, počinje moj privatni festival animiranih filmova, 365 dana godišnje, idućih nekoliko desetaka godina. Bez pultova za animaciju, štiftova, perforirka, hrpa papira...

P.S.
Hvala na čestitkama

Миррослав Б Душанић kaže...

…animirani filmovi zaslužuju u svakom slučaju veću pažnju, ali kako ubijediti svu ovu „našu - balkansku - gospodu kulture“. Kako stvari stoje festival animiranog filma je neophodan, inače će nepravedno ostati u „zapećku“...
Čestitke nagrađenom stvaraocu!

vzimonic kaže...

U snu u subotu pred jutro osjetio sam da se uspostavila ravnoteža...I baš sam se dobro osjećao!

Anonimno kaže...

Ja sam nešto čudno (i lijepo?) sanjao u subotu, jako čudno, baš pred jutro. Dobro sam se osjećao, ali sam se ujutro pitao - nije li to možda neravnoteža? Zanima me da li je to bila opća (svemirska) pojava?

Za čitaoce Zimamedie, tablet o kojem Matija priča košta oko 10,000 kn i to je vjerojarno hebena stvarcica, al prokleto skupa. Uzevši u obzir cijenu - bojim se da će to biti festival jednog čovjeka :) Čak i tako je bolje nego nikako, naravno.

Matija, čestitam, ali imam neke zamjerke, u 4 oka ćemo. (ako te zanima) Ovakvi komentari su dokaz da je došao trenutak da Matija otvori blog, Zima, se slažeš?

Unknown kaže...

Da li se Fantasticna Odiseja moze vidjeti negdje na internetu? Ili barem privatno slijedeci puta kad dodjem u Zg :)

Anonimno kaže...

Draško, hvala na čestitkama. Nemoj misliti da nisam svjestan nedostataka mog debitanskog filmića. Svoj sam najveći kritičar, oduvijek. Ipak, tvoje zamjerke oko Odiseje me ne zanimaju. Uostalom, s nekima si me već "počastio" nakon premijere na Animafestu kad si odlučio otići s Priitom Parnom u Estoniju.
Kad si trebao pomoći filmu, nije ti se dalo povući ni potez olovkom. Sjećaš se da si ti bio moj prvi izbor za sekvence cirkusa? Bili su to potpuno otvoreni dijelovi ostavljeni tebi na raspolaganje. Mogao si svojim angažmanom preokrenuti cijeli film. Ali to je priča koja se vuče još od Varietea. I nemoj sad misliti da te neću zvati da sudjeluješ na nekom budućem projektu. Ali o Odiseji ne želim od tebe čuti više ni riječi.

Anonimno kaže...

Ma Riba je sto posto

vzimonic kaže...

eto sad nije zzz više pa da ne bude zbrke. Pojašnjenje o snu: ja sam osjetio ravnotežu ali ne i opći sklad.