subota, 28. veljače 2009.

Anima 2009, Brussel

Doris Cleven, direktorica festivala ANIMA u Brusselu, pozvala me je prošle godine na suradnju između naša dva festivala. Kasnije je tražila dva programa (klasici i mladi) hrvatske animacije koje smo onda zajedno izbrusili preko mailova.
Otišao sam u taj Brussel bolestan i mrzovoljan, odraditi prezentacije programa, najviše zbog toga što sam to obećao Doris, ženi koju nikada nisam sreo. Naime, nikoga ovdje to nije osobito zanimalo.
No ispostavilo se da je to izvrstan festival (održava se već četvrt stoljeća) a grad me naprosto oduševio, unatoč vlazi i sivini koja tamo vlada najveći dio godine.
Jean Giraud – Moebius, koji je trebao biti u žiriju nije došao, navodno mu se baka razboljela, te ga nisam upoznao. Ali ništa zato, ak mu je baka još živa, ima vremena.
Osim sveprisutne Nancy susreo sam više zanimljivih ljudi (otompotom) pa sam na kraju požalio što nisam došao na više dana.
Belgijski chokoladni proizvodi su zaista izvanredni, sive moždane stanice mi sad puno bolje rade, Hercule Poirot je uvijek u pravu.

Classics from the Zagreb School
The young Croation generation

VELEPOSLANSTVO

Još toga na hrvatskom (zahvaljući Andrijani) na ovim linkovima -
HRT
SLOBODNA
VECERNJI
ZAGREB FILM
F.I.L.M.
Part 1
- Izložba u svezi veze između stripa i animacije,
-Nik Phelps, američki glazbenik (Sita sings the Blues)
- gužva na projekciji animiranih klasika Zagrebačke škole animiranog filma


Part 2
Velik interes i za program Mlada generacija hrvatske animacije

2 komentara:

zzz kaže...

kazimire kazimire, bonžur!

Anonimno kaže...

Poirot? Baš jesam, ha? Hi,hi,hi, belgijska čokolada i sveprisutna Nancy, vjerujem da je kombinacija dobitna. Ajd nek je nekom fino, majstore, mašala, zavrijedijo si. Živijo i veselijo se i živile sive moždane, pa da izvuku Zlatku iz onih izloga. Zlatka u epizodi: Čoko-la-da,da,da! :) (i kad smo već kod nje, da ti nešto priznam: kad mi dođe neki, blago rečeno, "teži"dan-ja si izvučem pokoju Zlatku iz one moje kartonske kutije koju zovem "Arhiva Zima" i uvijek mi da neki dobar odgovor, nešto kao otvaranje tarot kartica, kao: ajd Zlatka, će mi gataš će mi sudbinu prorekneš, će si kafu popijemo? pa se nasmijemo, pa nam objema lakne)
p.s. Šteta za Moebiusa, al možda je to razlog više da se još koji put skokne do te Anime? Do-duše, uvijek dobro... znaš ono Anima/Animus, ma da ne idem u širinu..čitaj me telepatski ;)