četvrtak, 27. studenoga 2008.

Javna rasprava

Pitanje je sad - je li ovakova uporaba snimke neke operne arije u crtanom filmu doprinosi kvaliteti tog filma i uzdiže operu, ili je baš obratno (?)

Broj komentara: 12:

Anonimno kaže...

To je zavisno o ostatku filma i pitanje je preopćenito. Očito je da niste usuglasili vizije. Odgovor je i da i ne. Meni drugo bode oči. Uz pretpostavku da je to jedini kamen spoticanja, meni je prije palo na pamet ovo (pogledati od 19. sekunde):

http://www.youtube.com/watch?v=64wMymXGGBU

Opet, kad vidim cijeli film, vjerojatno ću imati potpuno drugu viziju.

Z kaže...

Kolega, niste odgovorili na pitanje.
Kad bi ovo bio ispit na studiju, pali bi.

Anonimno kaže...

Nije profesore, dobro sam porazmislio i držim da je pitanje preopćenito, odnosno imam premalo podataka. Ogradio sam se od eventualno pogrešnog odgovora sa zadnjom rečenicom vezano za cijeli film. U svojem sam gledateljskom iskustvu, koje, nadam se da se slažete, nije malo, vidio i pozitivnih i negativnih primjera uporabe operne arije.

Da obrazložim: sama operna arija niti ne doprinosi niti ne upropaštava kvalitetu filma, ovisno je u koji kontekst smo je stavili, dakle, opet, potrebno je vidjeti cijeli film da bi se dobio pravi odgovor.

Ali ajmo po redu.

Imam problem s tako postavljenim pitanjem jer pretpostavlja da arija doprinosi a)kvaliteti filma i b)uzdiže operu, a to su dvije različite stvari. Da li uzdiže operu? Čak i to je teško reći. Recimo da uzdiže. U ovom primjeru opera je očito metafora za neki glazbeni doživljaj. Lik je isto tako mogao ići na koncert Nirvane, ili limene glazbe. U tom smislu to što je autor odabrao opernu ariju kao metaforu za zvučnu izvedbu daje operi na značaju, uzdiže je. Ali recimo, rasprave radi, da ne uzdiže. Likovi su očito karikirani, možda nekome i smiješni, pa na taj način opera i sama postaje karikatura. Unazađujemo je. Arija je neka, generička, tako da svodimo operu na simbol bez specifikuma i oduzimamo vrijednost jedistvenom djelu, koje je još i anonimno. (recimo, to bi se izbjeglo da je u pitanju poznatija opera, tipa "Figarov pir" ili nešto dramatičnije, npr. Tosca) Da sam po reakciji publike vidio da oni falšaju, odnosno, da sam to i čuo, bila bi zanimljivija situacija (barem meni).

Sad sam se zapetljao, bolje da se bavim filmom.

Idemo na a)kvalitetu filma. Već sam rekao da mislim kako svaka stvar potencijalno doprinosi kvaliteti filma, ali ako se stavi na pogrešno mjesto i prikaže na pogrešan način, može ga i upropastiti. Najblaži primjer bi bio da ta scena "ukrade" ostatak filma. No iz ovog primjera to nije slučaj, tako da je odgovor: Da, doprinosi kvaliteti filma. Valjda. Treba pogledat cijeli film. Da li uzdiže/unazađuje operu? Za to me baš briga. Ne bavimo se operom, za to su plaćeni oni iz žute zgrade. I uzimaju nam i previše novaca. ;) Nego, kad ćemo na tu kavu? Bolje je neke stvari dijeliti u 4 oka, daleko od javnosti :)

Anonimno kaže...

Ne treba gledati cijeli film - iz ovog inserta se vidi i čuje da limena glazba zvuči bolje od opere.

Anonimno kaže...

Animator je izvrsno ukonponirao opernu ariju te istom pobudio emocije glavnog lika. Mislim da je glazba u suglasju s animacijom tj. da se animacija i zvuk harmonično prožimaju.

Anonimno kaže...

Lik odlazi kući pravo na WC. Pjevači pjevaju sve do zvuka vode iz kotlića. Je li autor htio reći da je opera sranje ili samo da je korisna za dobru probavu?

vzimonic kaže...

Lik je inače hektičan a operna arija ga dovodi u stanje uravnoteženja svih čakri što rezultira opuštanjem mišića kontroliranih solarnim plexusom, te rezultira aktivacijom sfinktera. Ništa neobično.

Anonimno kaže...

charta non erubescit

Anonimno kaže...

e majstore ja sam ti iz đurdana kako bi mi to rekli! vidim da su slike đurđenovca dosta friške nisu stare znaći ipak se vratiš u đurdan ponekad? zanima me di si trenutno i sto radiš?

Z kaže...

Pozdrav. Trenutno radim neku novogodišnju čestitku

Anonimno kaže...

Ne mislim da je cilj autora doticnog crtanog filma bio uzdizanja niti unizavanje opere niti obrnuto.
Meni se sve skupa cini komicno i s te humoristicne strane vrlo uspjelo.
No to je vjerojatno moja projekcija, buduci da mi smisao za humor ocito ne fali (unatoc ostalih mnogobrojnih falinki)

Pozdrav Saraswati

Anonimno kaže...

Sviđa mi se filmić, limena glazba, operna arija, zvuk vode iz vodokotlića i kapanje vode na kraju. Čini mi se da su zvukovi dobro ukomponirani u film i da imaju svoj smisao u pričici. Kako ne volim operu a kamoli da idem na takve predstave, možda me baš taj filmić potakne da porazmislim ponovno o operi.