srijeda, 16. srpnja 2008.

Woodstock 1969

Bio sam klinac, bila je valjda 1970. kad sam na radiju čuo jednu prekrasnu pjesmu. Danima sam vrebao da je ponovno čujem, zanimalo me i kako je naslovljena a i tko to izvodi.
Ime banda ne znam izgovoriti niti danas, no pjesma se zvala (razočaravajuće) - Woodstock. Bezvezno ime, nisam imao pojma što znači. Trebalo je nekoliko mjeseci, možda i godina da se od nepostojećih informacija složi mozaik.
Daklem – to je ime nekog sela ili farme u Americi, tamo je tri dana ljeta 1969. bila neka svirka. Tu pjesmu je tim povodom napisala Joni Mitchell (žensko) a izvodili su je i CSN&Y. Kako su ova četvorica imali oduševljavajuću glazbu u filmu Jagode i krv, mislio sam da je njihova verzija pjesme najbolja, ali jok, kad sam se napokon našao neki njihov album (1972. ili 1973.) to nije bilo to. A i originalna verzia Joni Mitchell više je zvučala poput skice, gotovo karikature.
Elem, "moju" verziju pjesme izvode neki Matthews Southern Comfort, dokopao sam se snimke tek u novom mileniju. Sad sam naletio i na neki video...


Kad je napokon bilo moguće i kod nas pogledati trosatni dokumentarni film Woodstock glazba u njemu je već zvučala zastarjelo. Iako je Joe Cocker izgledao iznenađujuće dobro, najbolji dojam su ostavili The Who.
Hendrix, kojeg u filmu nekronološki čuvaju za kraj, svira po danu, nenadahnuto i dosadno. 30 godina kasnije saznao sam i da je uzeo najveći honorar (heh, ja mislio da su svi bili tamo džabe).
Evo tu amaterske snimke nastupa Huovaca...


...i multiekran montaže iz filma (eh, mladi Scorsese)


A ovdje je i nepredviđeni vrhunac filma a možda i cijelog Woodstocka



Novo vrijeme, drugovi, donosi i nove zadatke

4 komentara:

Anonimno kaže...

Mnogi ne znaju, ali oko Woodstocka se održavao pravi Hippie Gathering koji se nastavio poslije održavati godinama u sve većem broju, a održava se i danas po cijelom svijetu pod nazivom Rainbow Gathering of Living Light. Film.

Rainbow na internetu

Ove godine europski Rainbow je u Srbiji. Tko je zainteresiran, neka me slobodno kontaktira. Ja ne idem ali znam gdje se održava i kako do tamo.

Z kaže...

Opet neka tvoja propaganda za nešto "nikad čuo" ?
Woodstock je bio samo jednom, sve ostalo u tom stilu je - luk, voda i sračkalica .

Anonimno kaže...

skoro sam se rasplakala.
onda me ova godzilla vratila u stvarnost.

vzimonic kaže...

Film sam gledao u kinu "Crvena zvijezda" (veliko kino) u ponedjeljak naveče u 11 u terminu tzv. "pretpremijere" - takve si filmove mogao vidjeti tada i više nikada. Bila je epidemija velikih boginja. Kinooperater je bio gosp. Šišek koji igrom slučaja sada u mirovini živi ispod mene na Jarunu i ne gleda filmove uopće. Gleda sport i ide loviti ribu na Jarunu koje nema.