subota, 15. ožujka 2008.

Morocco


Ako su vam istarski i slavonski pejsaži lijepi, pomnožite to sa pet i imate Maroko. U ovo doba godine je posebno zelen, a moj jadni fotić nije uspio registrirati sve te različite nijanse koje sam dosad vidio samo u kutiji sa Talens akvarelima. Sad mi je jasno zašto je Maroko, a ne hrvatski raj, toliko privlačio francuske slikare.

Tura «Kraljevski gradovi» pokrila je samo sjeverni dio zemlje, Saharu ovaj put nisam vidio.
Ono «kraljevski» zvuči kao da su tamo odsjedali francuski ili španjolski kraljevi, ili turski sultani. Ali, jok, ni Turci ni ostali nisu ih pokorili, imali su svoje kraljeve-sultane. Sada vlada Hasan drugi, sin Muhameda šestog (potomak prorokovog zeta, naravno).
Arapi su došli u stoljeću sedmom, prešli i u Španjolsku i ostali tamo nekoliko stotina godina. Donijeli su kulturu u barbarsku Europu, ali su ih postepeno izbacili (rekonkvista, inkvizicija) pa su se povukli u Maroko. Židovi također, te naravno Berberi, kojih ima tri različite vrste.U Maroku kuće farbaju u bijelo ili crveno, a ako treba krov, stavljaju zeleni crijep. Simbol (na zastavi i šire) im je zelena zvijezda petokraka, koja simbolizira pet stupova islama. (Hm, što li je ono simbolizirala crvena petokraka?) Minaret je samo jedan, veliki i četvrtasti.
Ovce, konji i magarci su posvuda, a ima i deva i majmuna, dok su zadnje lavove ubili kraljevi u lovu prije stotinjak godina.
Imaju i planine (Atlas) gdje idu na skijanje i gdje rastu visoki cedrovi. Imaju i svoje svete ljude i gradove, jedan od njih je Mula Idriz. U taj grad ne smijete ako ste stranac, samo u predgrađu možete ručati ili kupit pokoji suvenir za neodređenu svotu eura (cjenkanje je društveno i poželjno).

MOULAY IDRISSVOLUBILIS
CASABLANCA


Broj komentara: 8:

Matija kaže...

Pozdrav iz zagrebačke periferije. Ovdje je opća konsternacija jer je umro Artur Klark. Nego, gdje su fotke? Je li oblačno u Kazablanki? Zapamti: u Maroku nije dobro biti čovjek koji previše zna.

Z kaže...

Evo prvih slika, including Casablanca clouds

teq kaže...

Maroko je prekrasan, a vjerujem i ljudi..
predobre fotke..
Jedino sto nema nikakvog opisa..

anci kaže...

heh, rijeci su tako __________ (upisi sam) :)

Z kaže...

Evo i malo texta. Inače, ljudi su tamo ljubazni ali čaj koji piju je... bljak.

Anonimno kaže...

Zaista izgleda divno taj Maroko, ali slavonska zelena hrastova šuma ili žota polja žita .... sumnjam da ima ljepše boje.
Poslušao sam te, pišem pod svojim imenom -http://vladimirdimic.blog.hr/

ali i dalje pišem stari blog koji ti neces gledati ....

Anonimno kaže...

ovdje gdje ja zivim vec 19 godina ima prilicno puno Marokanaca, Berbera i Arapa sto znaci da ima i puno Marokanskih restorana, trgovina...imam takodjer dosta prijatelja Marokanaca...znate kako je to tamo gdje sam ja "Svi smo stranci u Casablanci"...Meni se svidja berberska muzika i svidja mi se kako izgledaju lijepi su mi kao i somalijci i etiopljani.Stvar ukusa.Jucer sam na trznici vidjela prekrasno rucno izradjene sandale i papuce za ljeto iz Maroka za samo 15 eura po paru...Marokanci su kao i Maroko puni boja okusa i mirisa ...

Anonimno kaže...

sto se tice boja "nase" nebo nad sjevernim morem pogotovo u provinciji Zeeland takodjer je bilo omiljena tema slikara...