utorak, 20. listopada 2009.

Svjetski dan animacije

Svjetski dan animacije, 28. listopada, ustanovljen je 2002. godine u spomen na dan kada je 1892. Emile Reynaud u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Obilježava se različitim filmskim manifestacijama u pedesetak zemalja na svim kontinentima.
Hrvatska je taj dan več obilježila, u nedjelju 18. listopada u kinu Tuškanac.
Izvanredno zanimljiv program britanske animacije u produkciji Channel Four predstavila je Clare Kitson, producentica Channel Four u razdoblju od 1989. do 1999. godine.

Channel Four, osnovan 1981., nije imao studio za proizvodnju animiranih filmova, već su im nezavisne producentske kompanije slale projekte, među kojima su se najboljima osiguravala sredstva za proizvodnju. Tako su filmove snimili Joanna Quinn, braća Quay, Jan Švankmajer, Mark Baker, Peter Lord i drugi.
Za produkciju animiranih filmova Channel 4 je osvojio dva Oscara, dvije nagrade Cartoon d'or za najbolji europski animirani film, te brojne nagrade na festivalima. Zbog financijske krize posljednjih godina privremeno je prekinuta produkcija animacije u toj kući.

Clare Kitson je dobitnica nagrade Animafesta 2008. za doprinos teoriji animacije, te nagrade ASIFA za životno djelo.
Svi primjerci knjige 'The Channel Four Factor' koje je imala razgrabljeni su odmah nakon projekcije.

1 komentar:

Anonimno kaže...

clare with a flair :)